Dyngön |
Jag har paddlat skärgården ett par gånger, både sommar och vinter. Underbar natur med den Bohuslänska graniten. Skärgården mellan dessa samhållen är nog Bohuskustens finaste. Skärgården är djup med alla dess öar och passar även bra vid tuffare väder.
Det finns massor med bra tältplatser, exempelvis på Långeskär, Getryggen, Trinisla, Porsholmen och Vedholmen. De flesta ser på håll ut om rena stenöar men hittar man vikarna så finns ofta både sandstrand och tältplats och en fin natur.
En kanonbra guide över var du kan hitta tältplatser mellan Marstrand och norska gränsen kan du ladda ner eller beställa på Tjörns kajakklubb (länk) och heter Paddla kajak och tälta i Bohuslän.
Långeskär |
Ta gärna en tur bland de små öarna vid Bogen.
Gluppöbassängen är fin att paddla men full med båtar sommartid.
Bland de ytter öarna har du goda chanser att se säl.
På Stensholmen finns en liten krigskyrkogård.
Mellan lilla och stora Köttö går att paddla vid högvatten. Vi körde i princip fast i den bottenlösa leran. Naturen är riktigt fin här och det finns gott om naturreservat i denna skärgård. Även Korsön och Kalvön är fina öar.
Åsa Långeskär. |
För några år sedan kajakade Fredrik och jag några dagar i februari. Ganska riskfyllt inser jag i efterhand då vi även paddlade längre passager. Inte kul att gå runt långt ifrån land i den vattentemperaturen. Vinterpaddling kräver våtdräkt eller mycket nära land.
Bäst är området egentligen när det inte är högsäsong för båtlivet. Det finns många fina naturhamnar och båtarna är överallt. Så en helg i maj eller sent augusti kan vara bra.
Kajaker finns att hyra i Grebbestad, Fjällbacka eller Hamburgsund.
Vinterpaddling |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar