Kaitum älv juni 2012

torsdag 6 juni 2019

Nissan mellersta 2019

Första tältplatsen
Södra Gussjön här
till Smålandsstenar
47 km
2019-05-31 till 2019-06-02
6,3 m3/s vid starten vattenweb
Film på Youtube

Detta var som en fortsättning på vår tur Nissan övre länk men vi hoppade över 14 km sjöpaddling och ett lyft förbi Isaberg. Vi startade där Nissan hade sitt utlopp i södra änden på  Södra Gussjön. Det blev en fin och barnvänlig tur utan större hinder. Vacker natur med meanderbågar och sandmarker. Både barn och vuxna tyckte att turen kunde ha livats upp med några forsar. Hela turen var fri från grunda och strömmande partier så paddlingen blev lite enahanda. Turen Nissan övre var roligare med små forsar men hade också fler hinder i form av träd över ån.
Det var två kraftverkslyft på vägen, ett vid Gislaved (ca 350 m) och ett två km före Smålandstenar (200 m).
Meanderbågar
Första tältplatsen blev några hundra meter efter lyftet i Gislaved. Fin sandbank och närliggande grillplats. Gislaved och vägar var inte långt borta men det brydde vi oss inte om för vi kom fram sent på kvällen. Ganska stora delar av turen från start till Gislaved gick ganska nära vägen och bilarna som ljudtapet. Efter Gislaved blev det tystare.

Jag tycker att det finaste sträckan på denna tur var mellan Gislaved och kraftverket nära Smålandsstenar. Efter Gislaved blev sandbankarna mer frekventa och det var lättare att hitta tältplatser och fikaställen. Andra dagen paddlade vi förbi en fantastisk tältplats här (eller 1.45 in i filmen ovan). Det var en platt och fin hage med en stor sandbank. Här hade man kunnat slå upp massor av tält (kanske höra med markägaren först). För oss var det något för tidigt och vi paddlade vidare. Skulle jag återvända så skulle jag pricka in den plats samt gjort en tur uppströms den lilla å som mynnar på andra älvstranden. Den går upp längs en jättestor myr som hade varit läcker att undersöka.

Andra tältplatsen blev istället vid en annan hage med en liten sandbank att dra upp kanoterna på (ses på filmen).

Fikaplats på sandbank
Jag skulle varmt rekommendera turen för en barnfamilj och två dagar. Då skulle jag minska turen till 29 km och börja vid kraftverket i Gislaved och ta upp vid kraftverket innan Smålandsstenar. Då har man inga lyft, en fantastiskt fin tältplats samt får den vackraste naturen på sträckan med sandbankar och meanderbågar.

Denna gång löste vi logistiken genom att köra ner en bil till Gislaveds busscentral. I Smålandsstenar tog vi buss 201 i 20 min tillbaka till Gislaved och hämtade vår andra bil vid starten. Tar man upp vid kraftverket före Smålandsstenar så kan man gå ut till vägen och hitta en busshållplats.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar