Kaitum älv juni 2012

tisdag 21 juli 2020

Vistasälven (Visttasjohka) 2020

15-19 juli 2020
3 dagar
50 km
Start: Jacobs Point (5 km uppströms Vistasstugan)
Slut: Nikkaluokta
Flöde vid mynningen: 50 m3/s vattenweb
Film på Youtube

Jag har länge tittat på den gröna dal (Vistasvaggi) som går från Nikkaluokta och norrut, omgiven av berg och glaciärer. Juli 2020 var det äntligen dags.

Jacob`s Point
Eftersom älven får sitt vatten från smältande snö och glaciärer under hela sommaren så finns det oftast tillräckligt med vatten. Vi började så högt upp som gick med tanke på vattenståndet, som var något över det normala. Vattnet från glaciärerna gör vattnet vackert turkost. En av de saker som lockad så starkt med denna älv och dalgång. Skulle vattnet vara högre så skulle man kunna starta ännu högre upp.

Du ser paddlingen på filmen som länkas ovan (Vistasälven/Visttasjohka 2020 i packraft på Youtube)

Vi körde turen med två packrafts, en enmanns (Alpacka Classic) och en tvåmanns (Alpacka Forager).
Bild Jacob Kastrup Haagensen

Vi flög helikopter med Kallax flyg från Nikkaluokta. De släppte oss vi Jacob`s Point, cirka 5 km uppströms Vistasstugan. Helikoptern tar fyra passagerare men med packningen hade vi kommit över viktgränsen på 400 kg för den lilla helikoptern. Väljer man att vandra istället så är det fin led i hela Vistasvaggi ca 40 km till den punkt där vi började.

Helikoptern släppte av oss på kvällen så vi slog läger. Därefter hade vi tre hela paddeldagar. Sista natten slog vi läger bakom helikopterbasen. Den första paddeldagen bestod av ömsom grunda partier och ömsom lugnt meandrande. Hela tiden omgivna av de höga och vackra bergen. Det högsta var över 2000 m.

Den andra paddeldagen hann vi inte så långt då det var mycket rekande av svåra forsar samt ett par lyft och tågningar. Vi tältade strax före det långa lyftet (600 m) och inledde dagen med det.
Ett vackert lyft på ca 600 m
Eftersom ett regn drog in på kvällen så beslutade vi oss att tälta tredje natten vi Lisas stuga. Då kunde vi sitta inne och laga både middag och frukost och behövde inte bry oss om regnet. Lisas stuga ligger på den sida av älven där leden inte går så väldigt glest med folk där. Eftersom vi hade gott om packutrymme så tog vi med oss en del skräp från stugan. Hoppas att folk inte lämnar sina rester där framöver.

Den tredje paddeldagen paddlade vi 20-25 km från Lisas stuga till Nikkaluokta. De första 15 km var nog de snabbaste som jag har paddlar. Vi behövde inte reka någon gång utan bara fin fors och snabbt flöde hela vägen. Den sista milen gled vi skönt fram över det grönturkosa vattnet i Vistasälvens delta.
Jag kommer återvända till denna fantastiska älv som kanske är de vackraste 50 km älv som går att paddla i Sverige.

Lisas stuga från 1930-talet


1 kommentar:

  1. Startade i höjd med lisas stuga i början av augusti i år och instämmer helt.

    SvaraRadera