Kaitum älv juni 2012

söndag 27 maj 2018

Lyckebyån maj 2018

Saleboda/Fur till Kättilsmåla
Start här
Slut här
40 km, 4,5-5 m3/s vattenweb
10-11 maj
Film från turen YouTube

Mangrovelikt
Jag var förvånad över att det gick att paddla 40 km i södra Sverige med så lite kontakt med bebyggelse och vägar. Lyckebyån är en fantastiskt vacker å och den var riktigt rolig att paddla. De första 25 km från Saleboda till Strömsberg var barnvänliga och skulle fungera med kanadensare. Ån var delvis nästan igenvuxen med Salix-vegetation som liknade mangroveträsk. De nedre 15 km efter Strömsberg är svårare med forsar och lyft. Det mesta gick dock att paddla med våra kajaker. Hela sträckan som vi körde var mycket vacker. Vattenståndet kändes perfekt. Är det lägre så blir den nedre delen nog för grund.

Det var inte helt enkelt att finna tältplats. Strax innan utloppet till Fursjön fanns ett fint vindskydd och i norra änden av Fursjön såg det ut att vara något liknande även om vi inte paddlade dit. Sedan domineras naturen av vackra sumpskogar, men som inte lämpar sig för tältning. Vi hittade fina ängar att tälta på 3 km efter Långemåla, vid Kopparemåla före Forsa-bron. Där finns plats för hur många tält som helst.

Efter Strömsberg kom några fina småforsar. Med jämna mellanrum delade ån upp sig i mindre grenar med stark ström. Vid något ställe fick vi kliva ur och såga av ett träd. Att reka och eventuellt lyfta i dessa delar var svårt då förgreningarna ofta gjorde att vi fick vada över i lårdjupt strömmande vatten och det var en del taggbuskar.
Vid Stubbelycke och Viökvarn fick bära förbi dammarna. I utloppet av Värmasjön (tror jag) var det svårt att se var ån rann då den delade upp sig på mindre grenar genom vegetationen. Vi tog upp på den östra stranden och drog kajakerna genom bokskogen utan problem. När vi senare tittade närmare på ån så såg vi att den hade varit fin att paddla (smal fors) om det inte legat ett par träd över ån. Ett ställe bar vi förbi då det var för stark ström tillsammans med en låg bro.
Sjöarna innan Kättilsmåla var mycket fina och utan bebyggelse. Känslan av vildmark var påtaglig. Vi paddlade aldrig in ni Kättilsmåla utan tog upp i sydöstra hörnet av Rävsjön. Där var det en höjdskillnad på 20-30 m ner till fortsättning  av ån. Det var också svårt att se var man kunde komma till ån. Eftersom det regnade så beslöt vi oss att det var lagom så och vi fortsatte inte sista milen till Augerum. Den sista sträckan ligger nära vägar och bebyggelse även om den lär har roliga forspartier. Vi tog en taxi de 40 km tillbaka till Saleboda och vår bil.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar