Vid Ljurs damm |
Paddlad i olika etapper vid olika årstider (jan, feb, april, maj, augusti) i 3,5-8,5 m3/s.
ca 30 km. Länk till vattenweb
Film från turen i januari länk till YouTube
De översta delarna av turen kräver högt vatten (minst 6 m3/s) för att inte ge för mycket bottenskrap. Efter kraftverket vid Kärtared blir det djupare och kan köras vid lägre vattenstånd. Grundare partier finns vid Finnatorp. Finnatorp till Algutstorp är en fin dagstur för en barnfamilj med bara ett lyft förbi en kort fors.
Säveån har en del små kraftverk så det blir några lyft.
Den första delen mellan Säven och Ljurs damm är fin och rolig. Direkt efter det första kraftverket efter Säven rinner ån i två grenar. Den högra är smal, forsig och rolig. Något avsågat träd täckte halva ån när det var hög fart. Denna sträcka är lurig om du inte har paddlat tidigare. Man passerar också fina sumpskogar.
Vid Ljurs damm går det två utlopp. Det vänstra har mindre vatten och kan nog variera beroende på upp uppdämt det är med plattor och brädor. Den högra grenen går förbi kraftverket/kvarnen. Det fungerade bra att sätta i 20 m efter kvarnen på den andra sidan lilla bron. Senare passerar man den gamla fina Nårunga bro.
Uppströms Greva såg |
Paddlingen gick genom vacker natur och var spännande med sin omväxling och krav på manövrering.
Vid lägsta vattenståndet |
Vid Häradsvadsbron är det i de flesta fall ett lyft då ån rinner över stenar som är svåra att forcera. Vi körde i den vänstra fåran där kajak och packraft fick glida över stenarna. Jag välte då jag hamnade på tvären mot en sten (bild nedan). Det svåraste med denna fors är att det inte går att styra när man kör över stenhällarna och sedan finns det stenar nedanför som kan vara svåra att väja för. Vid Häradsvadsbron stod ett berömt slag 1251 mellan Birger Jarl och Folkungarna.
Vid Häradsvadbron några sekunder innan jag kantrade |
Efter Häradsvadsbron var det mer lättpaddlat och vi fastnade inte på mer än ett par ställen. På något ställe fick vi bära förbi ett träd. Naturen var vacker och paddlingen gick i högt tempo. I ett parti går ån genom en kanjon med granar på båda sidor. Vackert.
Vid Kärtared är det ett kraftverk som innebär ett lyft på några hundra meter. Strömmarna innan kraftverksdammen är kul men bör rekas då det ligger en trädstam över en del av ån i mycket stark ström.
Innan Finnatorp var det ett lyft förbi ett kraftverk på kanske 300 m.
Den sista delen av turen körde vi två vuxna och tre barn i kajaker, Vi släppte i i Finnatorps såg och tog upp vid ett kraftverk en 1 km efter Algutstorp och före ån rinner under E20. Denna sträcka lämpar sig fint för barnfamiljer. Lugn paddling hela vägen förutom en fors (film) som man får bära förbi om man inte har forskajak. Jag körde den med min P&H Hammer och det gick fint. Det gick en stig längs ån så lyftet var smidigt.
9 åring i Prijon Yukon Expedition |
Efter 10 km var barnen trötta i armarna. Det var nog max på en dag för tre barn, 9-11 år. Det var praktiskt att ha med ett spännband i kajaken för att ibland ta dem på släp.
Forsen 1 km nedstörms Finnatorp |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar