Kaitum älv juni 2012

tisdag 25 november 2014

Paddla med barn

Jälmån med barn i både kajak och kanadensare
Jag vill i det här inlägget ge blandade tips på hur och varför man kan paddla med barn. Se också mitt tidigare inlägg Barn i tvåmannskajak. Till skillnad mot vad många tror så kan man paddla när barnen är små. Vi tog med vår son på en kanottur när han var 1,5 år. Vid denna ålder var han mycket aktiv och vi funderade på om han skulle kunna sitta still i en kanadensare. Men det kändes som att ha förstod allvaret att vara ute på sjön och satt still och somnade. Skulle kanoten gå runt så gör barnflytvästen barnet osänkbart och helt skyddat förutsatt att vattentemperaturen inte är för låg.

Jälmån
Paddling har den fördelen att man inte är så begränsad av mängden packning. En kanadensare som är hyfsat stor rymmer två vuxna och två barn tillsamman med packning för övernattning. Nu när våra barn och blivit 6 och 8 år och börjar uppskatta att paddla själva så passar det bättre med en vuxen bak och barnen paddlandes fram. En sitter på sätet och en på knä med dyna. Då kan båda paddla.
Sonens (8 år) första tur i en kajak
Jag föredrar strömmande vatten framför sjöar och hav. Variationen blir större och frågan "när är vi framme" kommer inte lika ofta. En vädermässig fördel är också att åar inte är lika utsatta för vind då ån ligger lågt jämfört med omkringliggande vegetation. Den mest barnvänliga paddling som jag har gjort är Jälmån som ligger i trakterna av Tranemo, 11 mil från Göteborg. Perfekt för en helg men en övernattning eller en dagstur. Här är en film från Jälmån 2017 när barnen har hunnit bli 9 och 11 år. YouTube

I sommar lät jag min son pröva min kajak. Han är 8 år och kajaken är Prijon Yukon Expedtion som egentligen passar storvuxna paddlare. För att sitta bra behövde han komma upp en bit och fram en bit för att nå fotpedalerna. Jag tog två gamla tempurkuddar och lade i en vattentät packpåse från Clas Ohlsson. Jag vek den som en stol och tempurkuddarna formade sig bra och gav en bekväm upphöjning. En riktigt bra kajak för barn är Hasle K-400. Mycket enkel och lätt men samtidigt kursstabil. Se gul kajak på första bilden.

Om du funderar på om dina barn är tillräckligt stora eller skulle tycka att det vore roligt att paddla så föreslår jag att besöka en uthyrare som hyr ut per timme. I Göteborgsområdet är Delsjön bra där du kan hyra per timme. Gnäller barnen är det bra att vända men troligtvis tycker de att det är kul. På Marstrandskajaker kan du hyra enkla kajaker i 3 timmar för 80 kr. Bättre att testa med en dagstur än en övernatningstur första gången.

1 kommentar: