Kaitum älv juni 2012

lördag 22 augusti 2015

Säveån 2 Floda till Hedefors (Stenkullen)

Augusti 2015
2 timmar, 5 km, 10 m3/s
Bra vid över 10 m3/s vid Floda vattenweb
Film på Youtube


Sträckan mellan Floda och Hedefors kan nog vara en av södra Sveriges vackraste åsträckor och är också ett naturreservat. Mer om naturen i slutet av inlägget. Det går en fin stig längs södra stranden som jag har vandrat flera gånger. I många år har jag drömt om att paddla sträckan. Svårigheten är att det i stort sett krävs forskajak för att klara den. Merparten av forspaddlingen sker under det kalla halvåret men jag gillar ån när det är varmt. Från 1 april till 31 juli är det paddelförbud. Med våra expeditionskajaker Prijon Yukon Expedition tog vi oss äntligen än denna åsträcka.

S-kurvan
Vi parkerade bilarna vid naturreservatets parkering nedströms Floda. Den första, Kusaforsen, är sträckans svåraste fors. Stora stenar att väja för och sköna vågor. Jag fastnade och pressades fast i strömmen. I forsen höll vi till vänster. Forsen bör rekas innan turen. Lurig sten allra sist i forsen när man tror att man är igenom den.

Efter Kusaforsen kommer några mindre forsar och lugnare sträckor. Att njuta av naturen är den största behållningen. Nästa spännande fors är S-kurvan med 30 m vitvatten där ån kläms ihop och blir smal. Tipset är att ligga till höger när du går i i forsen.
Vissa problem
Efter S-kurvan är det sel och mindre forsar fram till dammen vid Hillefors gamla grynkvarn. Kvarnen i sig är värd ett besök men idag var det paddling som gällde. Kraftverket innebar det enda lyftet på sträckan och ett tillfälle att umgås med de nyfikna korna i hagen.

Efter kraftverket var det rolig paddling hela vägen till Hedefors med konstant kraftigt strömmande eller forsande vatten. Vid någon av strömmarna fastnade en av oss på en sten och fick kajaken vattenfylld. Vid ett ställe låg ett stort träd över ån och skapade en lurig situation där det snabbt gällde att paddla in till vänster, kliva ur och dra kajaken förbi.

Jag
Denna dag blev vi också varse åns mikroklimat. Efter flera veckor med svalare väder var värme inget vi väntade oss. Ån var sval och det kändes inte så varmt. När vi tog upp kajakerna i Hedefors och skulle hämta bilarna visade termometern 29 grader.

Denna sträcka var fantastisk att paddla i sin kombination av spänning och naturupplevelse. Säveåns dalgång har vacker natur och är känd för sin stationära öringstam. Öringstammen förvaltas genom mycket omsorgsfullt fiske och naturvårdsarbete. Vill du lära dig mer om Säveåns natur och fisk rekommenderar jag några välgjorda små filmer på YouTube Liv i Säveån.

Det lilla kraftverket vid Hillefors kvarn
Det drivs ett projekt i området. Säveåprojektet arbetar med att förbättra miljön för lax, havsöring, ål och andra fiskar som är beroende av fria vandringsvägar mellan lekområden och uppväxtmiljöer. Säveån nedströms Hedefors har en laxstam av nationalintresse som på 80-talet kunde stoltsera med Sveriges högsta medelvikt på de fångade laxarna (6,3 kg något år om jag inte minns fel). 
Vid Hedefors kraftstation kom varken lax, havsöring, ål eller öring förbi. Men nu har en vandringsväg byggts för många miljoner. Du kan se bygget här. I och med den har arealen lek- och uppväxtområden för lax nästan fördubblas. Även ålen kommer att kunna vandra förbi. Byggnationen är inte helt okontroversiell. Diskussion har förts kring hur det kommer påverka öringen när laxen helt plötsligt kan vandra förbi Hedefors och konkurrera med öringen. För att få mer klarhet i frågan om huruvida laxen kunnat passera vattenfallet vid Hedefors, beslutade Länsstyrelsen om att hösten 2005 projektanställa en biolog för att utreda frågan. Rapporten ger inget säkert svar, men det mesta talar för att lax kunnat vandra förbi Hedefors under tidigare epoker. För att förbättra överlevnaden för laxyngel har också block och sten återförts eller lagts ut på olika bottnar. Stenarna utgör viktiga gömställen och ståndplatser för laxyngel.


2 kommentarer:

  1. Kul! Jag har många gånger kört samma sträcka fast på luftmadrass. /flodabo

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera