Kaitum älv juni 2012

fredag 26 juli 2024

Atna mellersta och nedre juli 2024

 11-13 juli 2024

Nära starten med snabb ström.

Atna mellersta: Vid "vägens ende" (här) till ca 8 km efter Atnasjön (Atnbrua) (här), 37 km
Atna nedre: Vid bro (här) till Atna camping vid Glomma (här) 6 km

14 m3/s per sekund vid start (sildre flöde) och 29 m3/s vid Atnbrua (sildre flöde)

Film på YouTube

Första fikapausen.

Atna har sina källor i 2000 metersbergen i Rondane nationalpark. 

Jag skulle vilja dela in ån i fem delar varav vi var i kontakt med de fyra nedre. Den översta delen som kommer från Rondane kräver viss vandring för att nå. Den har stor fallhöjd med utmanande forsar i smala kanjoner som kräver bra utrustning och bra forskunnande. Denna del kan man kalla Atna övre. 

Ån börjar bli lugnare och vi ser kanoter.
Vi börjande i andra delen som man når så långt som vägen tar oss. Denna andra del är roligt med snabbt strömmande vatten eller enkla forsar hela vägen. Denna del kräver också en del vatten för att inte innebära bottenskrap. Vårt flöde på 14 m3/s var perfekt för denna sträcka. Sträckan är 5-6 km. Underbar paddling. 

Den tredje sträckan (20 km) börjar från den plats man normalt hyr ut kanoter (Rondane River Logde). Denna är något djupare och inte lika snabbt strömmande som del två. Ju närmare Atnasjön man kommer desto lugnare och djupare när Atna ringlar fram över myrarna. På många platser finns fina sandbankar för en paus eller tältplats. Sträcka tre avslutas med 8 km sjöpaddling. 

Läger vid Atnasjön.

Den fjärde sträckan startar efter Atnasjön och pågår i 20-25 km. Denna har fler utmanande forsar (klass III) som kräver med tid för rek, tågning, lyft och givetvis fin forspaddling. Någon av forsarna klassade vi som IV i vårt flöde. Vi paddlade de första 8 km på denna sträcka. 

Den femte sträckan är de nedersta 20-25 km av älven som domineras av snabb men enkel fors klass I även om det finns något inslag av kortare större fors. Denna sista del är mycket snabbpaddlad. Vi gjorde en kort tur på de nedersta 4 km fram till Glomma. Även denna sträcka var bra i vårt relativt höga flöde för att vara juli. Vid lågt flöde kan det bli långa sträckor med bottenskrap gissar jag. Kanske kan sträckan då anses opaddelbar. 

Hårdare fors.

Flödet var över det normala för juli och mycket bra för vår paddling. Det regnade mycket dagarna före turen och flödet vid Atnbrua steg från 12 till 29 m3/s på ett par dagar. Detta gjorde att forsarna blev ganska tuffa får vår lilla grupp med fyra personer med varierande erfarenhet. Då vi hade begränsat med tid så insåg vi att del fyra krävde mer tid för rek och lyft än vad vi hade. Då vi inte hade med någon som paddlat sträckan innan så är det också svårt att veta vilka hål mm som är potentiellt farliga. Forsarna låg också tätt utan lugnvatten mellan vilket kan göra simturer med tappad båt och/eller paddel krångligare i en mindre grupp. Vi tog ofta det säkra före det osäkra. Vi valde därför att avbryta denna sträcka efter 8 km och istället ta en kortare tur på de nedre delarna. Men det var en fin sträcka och jag hade gärna återvänt i samma vattenstånd men med en större grupp med mer rutin. 

Brett och snabbt i sista delen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar