Kaitum älv juni 2012

lördag 5 november 2011

Kalix älv juni 2010

Isläpp nära Kaalaslspa. Kebenekaisefjällen i bakgrunden.
2010-06-16 till 2010-06-22
6 dagar
Kaalasluspa-Nedre Parakka, 95 km

I juni 2010, veckan innan midsommar, bar det av för att ännu en gång ge oss ut på Kalix älv. Denna gång tillsammans med Fredrik, Daniel och Erik. Planen var att inte stöta på ett enda mygg, därav tidpunkten. I goda vänners lag tog vi tåget till Kiruna där Sven från Kanotcentral Norr mötte upp oss i vanlig ordning. Han körde oss några mil västerut på vägen mot Nikkaluokta och släppte av oss vid Kaalasluspa vid Kalixälvens start. Vi drog på oss mössor och värmde upp med 5 km blåsig sjöpaddling. Under denna sträcka insåg jag det dumdristiga att paddla långt ut från land i detta svinkalla vatten som ju till stor del består av smältvatten från Kebenekaise. Våren hade knappt kommit hit den 16 juni.
Sedan bar det av på Kalixälvens härliga forsar. Under hela sträckan från Kaalasluspa till Nedre Parakka var det gott om forsar klass I-IV. Alla fint paddelbara men viss rek krävdes vid en del III och IV. Paddelbeskrivningen över Kalix älv gav också många bra tips om vilka forsar som vi behövde titta mer på. Kanoterna var nya för oss, nämligen Mad river. De var fina att paddla fors med jämfört med de aluminium-inkas som vi har haft tidigare. Mad River-kanoterna är förlåtande när man kör på en sten, man bara glider av istället för att fastna och snurra runt.
Det var lätt att hitta bra tältplatser under hela sträckan. Däremot var alla i gruppen inte lika förberedda på kylan. En sommarsäck går helt enkelt bort i norrland. I sluten hade vi mellan 0 och +5 grader på dagarna och ihållande regn i två dygn. Nästan alla kläder var blöta och stundtals kändes det som en fråga om att inte förfrysa. Störst desperation visade Erik som under en natt tog in ett trangiakök i tälten vilket smält hål i botten på haglöfs-tältet.
Harr
För att inte blöta ner skorna så satt jag barfota i sandaler i en kanot delvis fylld med kallt älvvatten. Nästa paddling blir det att ta med paddelskorna samt mer syntetplagg som går att få torra. Med facit i hand bestämde vi oss att inte paddla norrlandsälv igen före midsommar.

Vi gjorde några fiskeförsök efter harr men först efter några dagar kom det igång lite kläckningar. Ett par ganska små harrar landades. Desto bättre gick det med Eriks fanatiska gäddfiske som i slutändan summerades till 17 stycken i fina storlekar. De högg som galna.

Vi avslutade efter sex dagars paddling i byn Nedre Parakka. Förra gången som vi paddlade Kalix så paddlade vi förbi Parakka men då fick vi bära kanoterna på en stig 1,5-2 km förbi Parakkakurkkio (klass VI). Detta var rätt segt så vi beslöt oss ta upp innan denna fors. I byn Parakka möttes vi av en pratsjuk kvinna som berättade om några schweizare som hade mosat kanoterna i Parakkakurkkio. Vi funderade på hur många kanotister hon hade dragit den historian för och konstaterade att norrbottningar är ett trevligt och socialt släkte på sitt lugna vis.

Vi summerade veckan med att vi var mycket nöjda med paddlingen och älven, men att nästa gång blir det efter midsommar. Bättre skor och mer syntetkläder var en annan lärdom. Dessutom ska vi ta med mat som matchar fisk. Det blir rätt trist med fisk utan sås etc.

1 kommentar:

 1. Hej!
  Hoppas du kollar upp din bloggsida ännu!
  Har intresserat läst om både denna paddling samt Lainioälven (vilken jag själv paddlat, men inte längre ned än till Laino)

  Nästa vecka har jag tänkt pröva i Kalix älv övre delar, med mycket fiske som mål och mindre lång paddling.
  Har inte funnit paddlingskartor på nätet
  Du mämner en
  "Paddelbeskrivningen över Kalix älv"

  Var kan jag hitta den?

  Tack för hjälpen!

  Jakob
  (lindfors.jakob@gmail.com)

  SvaraRadera