Kaitum älv juni 2012

söndag 13 november 2011

Nissan - 1994

Pontus och Thomas
Öreryd (nära Jönköping) till Halmstad 16 mil
6 dygn.
1,2 m3/s vid Norra Unnaryd vattenweb

Läs gärna det nya och mer detaljerade inlägget från de övre delarna här.

Lyckades med bravaden att boka in en paddling under fotbolls-VM. Pontus, Fidde, Thomas och jag paddlade från trakterna kring Jönköping (Ryd) till Halmstad, 16 mil, på 6 dygn, vilket inte är ett tempo att rekommendera.
Vi hyrde kanoter på distans i Halmstad. De körde upp kanoterna till Ryd och sedan paddlade vi tillbaka dem.

Turen inleddes i Ryd med charmiga mil med slingrande å som var mycket grund. Härliga sandbottnar. Denna första bit var den som jag har starkast minne från. Kohagar och sandbankar passerades.


Den senare halvan av ån lite tråkigare med bredare å och ett par vattenkraftverk att passera. Vid ett av kraftverken gjorde vi en lärdom. Vi paddlade under en hel natt och tog runt 02.00 upp kanoterna vid ett kraftverk, bar längs vägen och släppte ett tag senare i nedanför kraftverket. Men vi hade bara släppt i den pöl som hade samlats nedanför kraftverket. Paddlingen varade ett par hundra meter tills vi kom till en totalt torrlagd älvfåra. Det var bara att ta upp igen och bära vidare till där vattnet från kraftverket släpptes ut en bit nedströms.


Ett par längre lyft blev det så kanotkärra var bra.
Vi följde en handritad karta som visade sig vara oproportionerlig. Två utritade sjöar visade sig vara fyra och dessutom hade vi svårt att hitta utloppen i sjöarna så det blev ett irrande mellan olika vikar i förhoppningen om att hitta utloppet.
Jag kan rekommendera turen för familjer eller mindre rutinerade paddlare men mest den övre halvan. Gott om samhällen gör att bekvämligheten är rätt god (mataffärer etc).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar