Kaitum älv juni 2012

torsdag 5 juli 2012

Kulinariska reflektioner efter Kaitum

Fisk på muurikka
På paddlingen på Kaitum älv i juni 2012 var vi åtta personer. Det blev en resa med många kulinariska upplevelser. Vi delade upp maten så att varje person ansvarade för en måltid för åtta personer. Detta gav både god och varierad mat samt en möjlighet att slippa planera måltider under större delen av den sex dagar långa paddlingen.
Sedan tillkom några nya matinslag så jag vill tipsa om. I en så fiskrik älv som Kaitum så hade vi mycket användning av vår 48 cm Muurikka (5 kg!). Denna ställs på elden och på den så lade vi foliepaket med fisk. Detta bedömde gruppen bli godare än de halster som vi hade med. Fisken, som var mest harr och öring, fjällades och rensades. Insidan saltades med ca 2-3 tsk salt, lite torkad dill, ev lite fiskkrydda samt ett par ordentliga bitar smör. När fisken var klar kunde spadet hällas av ur folien som en god sås och fisken ätas på knäckebröd eller med pulvermos.
Eftersom vi förespådde mycket fisk på paddlingen så hade vi också med oss ingredienser till en fiskgryta; ett paket saffran, vitt vin, torkade rotfrukter (potatis, palsternacka, morot), torkad dill och persilja, peppar och fiskbuljong.
En annan god nyhet var Santa Marias Naanbröd som vi stekte i olivolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar