Kaitum älv juni 2012

måndag 5 augusti 2013

Marstrand (Kungälv) augusti 2013

1 dag Klåverön runt

Marstrand är det perfekta stället att ta sina första paddeltag i en kajak. Lätt att välja mellan skyddad eller öppen skärgård beroende på väder. Bra pris på kajakerna och många stabila modeller. Marstrandskajaker drivs av Rejdar som också bygger Caribou-kajakerna. En mycket stabil modell med stor sittbrunn som är lätt att ta sig i och ur. Goda packutrymmen möjliggör turer med kamping.
Men det finns också en del rankare kajaker med mer känsla i vattnet.
Hopp i vid Marstands kajaker

Klicka för större bild
Vill du bara testa på en mycket enkel kajak så kan du hyra en sådan för 80 kr för en halvdag eller 120 kr för heldag. Perfekt om man vill testa på om barnen tycker det är kul. Rejdar har också tvåmannskajaker och passar för kampingturer med mycket packning eller med barn i mittenpackbrunnen.

Lugn start genom Albrektssunds kanal

Fin strand i Utkäften
Vädret var varmt och vattentemperaturen över 20 grader. Vi valde att paddla runt Klåverön som ligger söder om Marstrand. Ett vackert naturreservat där det går att hitta små vikar att dra upp kajaken på. Dock är tältning inte tillåtet. Stor yta för plats för många tält hittar du på Ängholmen, sydväst om Klåverön.

Ordet Klåva betyder spricka i berg och ön är rik på sprickbildningar med betesmarken emellan. På ön finns aktiva skärgårdsjordbruk och betande får och kor håller ängarna öppna.


Vi startade vår paddling lugnt genom Albrektsunds kanal. Är vattnet lite högre kan man här hålla till vänster och paddla genom det mycket grunda området. Grund vik uppskattat av vadarfåglar. Strax efter kanalen drog vi upp kajakerna på en strand för en fikapaus. Därefter tog vi sikte mot den viken Utkäften. Längst in i viken finns en fin sandstrand med vattnet var mycket lågt vilket gjorden den badmässigt sämre just idag.

Strandverket
Istället paddlade vi längre ut i Utkäften och drog upp vid några klippor och hade en härlig badstund. Sedan bar turen på utsidan av Klåverön. Det är en skön känsla mellan den snabba skillnaden mellan öppet hav och den smala kanalen på Klåveröns västra sida. Upploppet med Marstrand och Carlstens fästning är också läcker.

Ingång till den gamla delen av fästningen
Denna havsupplevelse bör kombineras med besök på Marstrandsön. En fantastiskt fin ö med gammal bebyggelse och med Carlstens fästning som krona på verket. Den välbevarade fästningen, vars äldsta delar är från 1600-talet, är väl värd ett besök. Guidningar finns och särskilt spännande är fängelsehålorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar