Kaitum älv juni 2012

måndag 28 september 2015

Nolån (Bollebygd) 27 september 2015

Nära Hulta golfbana
8,5 km, 4 timmar
4-8 m3/s
Isläpp: Uppströms Hulta golfbana här
Upptag: Forsa kraftverk här

Jag har paddlat turen tre gånger. Första gången paddlade vi längre och slutade vid Storåns pensionat (22 km). Men då de översta 8,5 km var roligast och inte så många träd över ån så är det dessa som jag beskriver nedan. Här är en film från 2017 när det var 8 m3/s. YouTube.
Nolån är en del av Rolfsåns översta delar. En å som kräver ett visst vattenstånd för att vara paddelbar. Efter en regnig vecka och fint väder på helgen blev detta en fin söndagspadding i slutet av september.

Sträckan som vi paddlade hade två karaktärer. Den övre fram till Forsa kraftverk (kort lyft) var klart roligast med snabbt strömmande vatten och mindre forsar. Nedströms Forsa kraftverk blev det djupare och en massa nedfallna träd att ta sig förbi. Med kajakerna gick det men hade vi haft kanadensare hade vi fått använda sågen vid många tillfällen. Den nedersta delen av vår tur präglades av hagmarker som var fina men paddlingen var inte lika rolig.

En fråga som vi bar med oss var om ån skulle passa till en tur i kanot med barnen. Svaret var att den övre halva skulle vara en fin dagstur med kanadensare om man inte är rädd att skrapa i botten i de grunda forsarna. Vattenföringen var 4 m3/s enligt vattenweb vilket fungerade bra med kajakerna. För bra paddling med kanadensare så vore nog minst 5 m3/s bra. Detta vattenstånd inträffar normalt inte under sommaren då vattennivån kan vara mycket låg. Samtidigt kan ett större vattenstånd skapa dramatik vid nedfallna träd. Den sista gången som vi körde körde min son först i sin kajak och runt en krök (några hundra meter nedström starten) låg en stock över ån samtidigt som strömmen var stark. Det var nära att gå illa.
Fin bro vid Bollebygd

Ån är också en del av Projekt för återställande av Rolfsåns vattensystem som syftar till att ge fria vattenvägar för öringen. Jag kan föreställa mig att den första halva av paddlingen var i fina öringvatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar