Kaitum älv juni 2012

torsdag 21 april 2016

Krokån - april 2016 och oktober 2019

Charmiga strömmar 
16-17 april 2016
5-6 m3/s vid Knäred Vattenweb

26 oktober 2019
8-9 m3/s

Start vid Flammafallet
Slut vid Körsvecka här

Flammafallet
Film från turen 2019 på Youtube
Se gärna den riktigt fina filmen från turen gjord av Jacob på Urban packrafter från turen 2016.

Krokån ligger några mil sydväst om Halmstad, en betydlig bit över havet. Höjden märket vi när vi körde dit och det märktes på ån som hade en del fallhöjd och forsar. Ån är känd i forspaddlarkretsar. Denna gång var vi ute i två kajaker och en packraft och vi passade på när vattenflödet var mer modest. 2016 paddlade vi nog vid minsta möjliga vattenstånd (5-6 m3/s) då många forsar är grunda och steniga. När ån pressas ihop räcker 5 m3/s fint för att få upp adrenalinet. Hela sträckan hyste vacker natur.
Högränna

Turen 2016 startade vi vid Porsabygget och 2019 vid Flammafallet. Flammafallet är tre fall på någon meter vardera. Vi körde alla tre 2019 varav en välte.

Efter Flammafallet väntade några km med charmiga småforsar.

Nu väntade den så kallade kanjonen på flera km. Området är väl mest en kanjon i landskapet och det är endast nedre delen där det verkligen känns att man paddlar genom en kanjon. Hela sträckan strömmar på med bra fart med tre kraftiga forsar, Högsränna samt Övre och Nedre Norrefors.

2016 körde vi bara Högsränna och hade ett kämpigt släp förbi Norrefors (lättare på älv vänster). 2019 körde vi Högsränna och Övre Norrefors. I Högsränna välte två av tre. Bra tryck och rätt läskigt.

Tacos á la Thomas
2016. Efter Högränna slog vi upp tält i regnet. En uppspänd presenning gjorde det smidigare. Regnet avtog och vi fick en fin kväll framför elden. Dagen efter hade vi någon km strömmar fram till Övre Norrefors Ån forsade här genom en riktig kanjon under några hundra meter. Vackert och dramatiskt.

Vi bar förbi Nedre Norrefors på älv vänster.

Härlig paddling i kanjon
Efter Norrefors väntade grunda forsar fram till Körsvecka där vi avslutade vår tur.

Denna tur rekommenderas för den som vill köra mycket fors och samtidigt få en naturupplevelse.


1 kommentar:

  1. Alltid trevligt med paddelsällskap :)
    Har du kört denna å? Var i landet blir du?

    SvaraRadera