Kaitum älv juni 2012

fredag 2 november 2018

Fylleån - november 2018

Simlångsdalen här
till Brogård här
17 km
2018-11-01
14 m3/s vid Tolarp vattenweb
Film från turen på YouTube här

Fylleån öster om Halmstad är mest känd för det vackra Tolarpsfallet (se bilden). Fallet ingår i en del på 5 km som sedan tidigare är beskrivet av forspaddlare. Vi valde att bära förbi fallet. Stora delar av ån ligger en bit från bebyggelse och dramatisk natur ger fin vildmarkskänsla.

Sträckan på 17 km som vi paddlade var mycket fin och rolig att köra. Den var indelad i tre tydliga delar. Vi startade vid en badplats vid sjön vid Simlångsdalen. De första 8 km var till stor del strömmande och ganska grunda men fina forsar. Överlag enkla. Vi fick lyfta förbi ett träd på denna sträcka.

Efter kraftverket i Marbäck börjar de mest forsande 5 km och det är här som forspaddlarna kör. Här blir ån smalare med bättre tryck i vattnet. Roliga forsar och vacker natur.

De sista 5 km var snabbt strömmande hela vägen men knappt någon fors alls. Däremot var det tätt bevuxet kring ån och säkert mycket vackert när det är löv på träden.
Mynningen i havet

Vattenståndet var bra (12 m3/s vid Tolarp) och något över för årstiden. Turen hade nog blivit ännu bättre med något mer vatten. Tolparpsfallet hade vi ändå burit förbi och de andra forsarna hade bara blivit roligare och mindre steniga med mer vatten. Jag kommer säkert återvända till denna fina å. Nu gjorde det korta dagsljuset att vi inte fortsatte hela vägen ut till havet. Annars mynnar den fint bland sanddynorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar