Kaitum älv juni 2012

måndag 29 mars 2021

Mörrumsån mars 2021


 20-21 mars 2021

Flöde: 30 m3/s vid Mörrum vattenweb

Hovmansbygd till Forsbacka (3 km nedströms Mörrum) 28-30 km

Mörrumsån är en mycket vacker å som till stor består av naturreservat. Ån är av riksintresse för sitt fina laxfiske. Flödet när vi körde var perfekt. Vi passade på att paddla sista helgen innan laxfisket drar igång. Laxfisket håller på till om med september. Turen kännetecknades av en övre tredjedel med mer strul och lyft och nedre två tredjedelar men mycket fin paddling. Därför rekommenderar jag att släppa i efter kraftverken i Hemsjö. Det första lyftet vid Härnäs var bökigast där vi paddlade i den grunda fåra som gick förbi kraftverket. En perfekt dagstur skulle kunna vara att släppa i där Knaggalidsforsen börjar och sedan köra ca 20 km till Forsbacka. Bäst paddling och begränsat med lyft. 

En smal sidoränna förbi kraftverket

I slutet av Knaggalidsforsen (klass II, mycket fin paddling) så tältade vi vid Susekull. En mycket fin tältplats på östra stranden med vindskydd och gott om plats för flera tält. 

Sedan väntade fin paddling med forsar mestadels klass I med något litet inslag av klass II. 

I höjd med Tången/Hopatäppet så kom en kraftig fors (II) efter en bro. Forsen var inte svår men man behöver undvika ett par valsar och kraften i vattnet är stor direkt efter bron. Längre ner i forsen låg ett träd över halva ån så ett par av oss stod redo med kastlinor ifall någon fick simma. 

Sedan väntade en rad fina och ganska enkla forsar fram till Mörrum. Där väntade Kungsforsen. Klass III enligt pappret men jag skulle vilja säga III+ med packraft. I alla fall i det aktuella flödet. Plusset kommer av det kraftiga droppet med bakvatten. Dessutom fortsätter forsen med fortsatt kraftig ström med bropelare och en vass betongkant på älv-vänster. Före droppen är det ca hundra meter enkel fors men kraftiga strömmar. Kombinationen kändes utmanande och bara en av oss körde. Han välte i droppet men kom snabbt upp igen och klarade fortsättningen bra (film nedan). Vi andra bar förbi (400 m),


Vi paddlade 2-3 km efter Mörrum innan vi tog på en fin öppen vändplats på älv-höger. Strax före passerade vi en fors under bron där en tvåmannspackraft välte (film nedan).

Sammantaget var Mörrumsån en trevlig och vacker tur. Nästa gång siktar jag på en lång dagstur och släpper i i början av forsen vid Knaggalid. Vi hade ett mycket bra flöde (30 m3/s). Mars och oktober är bra paddelmånader för att inte krocka med fiskarna i denna fina laxälv. Tältplatsen vid Susekull rekommenderas dock varmt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar