Kaitum älv juni 2012

måndag 7 juli 2014

Säveån 3 - Jonsered - Partille centrum - centrala Göteborg

7,4 m3/s vid Jonsered. Vattenweb
Start vid Jonsereds pendeltågstation

Turen mellan Jonsered till Partille C är en vacker och lagom spännande nybörjartur. Filmklipp Jag har gjort den några gånger. Med barn och kanadensare, med en gymnasieklass och med barn i kajaker. Denna tur tar cirka 2 timmar. Vill man fortsätta hela vägen till Göteborg så räkna med en heldag. På en heldagstur Jonsered till Göteborg får du en mycket varierad tur, från lummig natur till hamn och centrala Göteborg. Denna rekommenderar jag varmt.

Isläppet kan göras vid gångbron (här) över ån nära Jonsereds fabriker. Uppströms denna bro och till Aspen är det förbud hela året för paddling (se Länsstyrelsens karta längst ner). Du når gångbron med en kort promenad från Jonsereds pendeltågstation. Vi tågstationen kan du parkera. Om du paddlar till Partille C så är det också enkelt att komma tillbaka till bilen med pendeltåget. Har du ingen egen kanot så kan du hyra vid exempelvis Delsjön och ta med den på taket.

Strömt vid Kåhögsbron
Jonsered är ett vackert naturreservat med bl.a. fina bestånd av lax. Vid en av mina turer råkade jag dra paddeln i en stor lax av misstag. Ta gärna en vandring i det lilla pittoreska brukssamhället Jonsered som varit en industrins vagga i Västsverige. En av Sveriges första  järnvägar gick mellan Göteborg och Jonsered. Jonsereds fabriker utnyttjade vattenkraften i Jonsered.

Turen karaktäriseras i Jonseredsområdet av fina strömmar utan problem. Vid lågt vattenstånd kan det dock bli stenigt. Det är en bra tur för att träna paddling i strömmande vatten.
Fint fikastopp
Det är bra att innan turen stanna vid Kåhögsbron och reka. Det är inte lämpligt att paddla denna fors med barn då strömmen är stark. Att hamna på tvären med en kanot kan vara läskigt. Ta antingen upp på vänster sida vid vindskyddet eller efter första lilla strömmen på höger sida. Släpp i efter bron.

Efter bron väntar lugn paddling till Partille centrum. Vid Partille centrum är det lätt att ta upp direkt till höger efter strömmen vid Kyrkbron. Där finns en sandstrand och ni kan köra fram bilen ända fram. Ska ni fortsätta paddla till Göteborg finns det lunchställen nära för matpaus.

Fortsätter ni paddlingen så väntar lugn paddling hela vägen till Göteborg. Kring Gamlestaden passerar du ett intressant område med små stugor/skjul som känns som en isolerad värld. Jag är nyfiken om det är fritidshus och vem som äger dem. Denna del av ån är lummig och hade inte E20 skapat en ljudtapet så känns det avlägset. Säveån mynnar ut i Göta älv och passerar Suckarnas kaj. Den ligger vid Gullbergsvass och området hyser många halvsjunkna båtar.

Röde orm
Från Göta älv så kan du sedan paddla in i Vallgraven och genom centrala Göteborg. Enklast att ta upp är nog i Trädgårdsföreningen i delen nära Drottningtorget. Kanske avsluta dagen en fika eller bit mat på mysiga Rosenkafeét.

Ifall du vill paddla med en klass eller arbetskamrater kan du hyra kanoter av friluftsfrämjandet. De kan också transportera dem åt er. Slutpunkt kan exempelvis vara Göteborgsoperan.


1 kommentar:

  1. Tack! Bra och informativt! Vi satte i kajakerna precis efter Kåhögsbron, från Kåhögssidans strand. Avslutade under bron vid stora parkeringen i höjd med Allum. Hade en bil på varje ställe. Jätte mysig och vacker paddling.

    SvaraRadera