Kaitum älv juni 2012

fredag 27 juli 2012

Barn i tvåmannskajak - Hamburgsund 2012

Strandhugg vid Trinisla utanför Fjällbacka
25/7, 1 dag

Med detta inlägg vill jag slå ett slag för tvåmannskajaken som en perfekt farkost att hyra för småbarnsfamiljer. De flesta tänker nog i första hand på kanadensare för paddling med barn men faktum är att en tvåmannskajak är stabilare. Eftersom man sitter på botten så blir den inte så rank som en olastad kanadensare. Det gäller dock att ha en kajak med stor packbrunn i mitten så att två barn får plats. Med barn i mittbrunnen kan packutrymmet dock begränsas till dagsturer. Är man däremot två vuxna som paddlar så finns det gott om plats för kampingutrustning.

Den största fördom som många har är att man sitter fast i en kajak. Men välter du så glider du ut i vattnet med det löst sittande kapellet.

En fördel med kajaken jämfört med kanadensaren är att man kommer snabbare fram. Detta märks extra tydligt vid motvind och vågor. För att ge sig ut krävs inga förkunskaper annat än vanligt sjövett.

Har man barn med sig så håller man sig lämpligtvis nära land. Detta gör att det kan vara viktigare vid val av startpunkt. Denna tur valde vi Hamburgsund som är en perfekt startpunkt. Vi hyrde vår tvåmannskajak (Trapper K2 Marine) på turistinformationen i Hamburgsund.

Hamburgsund är en bra utgångspunkt då man startar i den långa och mysiga Hamburgsunds kanal som ligger helt skyddad. Vill man hålla sig nära land hela tiden så kan man köra ett varv runt Hamburgö. Stanna till och bada i Boviken och ett stopp i den tidigare fiskebyn Sjöviken. Här finns också en liten badplats ifall man promenerar förbi sjöbodarna.

Från Hamburgsund når du en djup och fin skärgård helt utan längre riskabla passager. Flera naturreservat finns i området. På vår dagstur så paddlade vi norrut till Trinisla och sedan till Getryggen. Vi insåg att vi var ute den första fina baddagen på ett par veckor och det var många båtar som lagt till vid båda öarna. Vill man vara ensam på stränderna får man undvika juli. På båda öarna går det fint att tälta, särskilt på Getryggen med plats för några tält. Du kan också hyra kajaker i Fjällbacka eller Grebbestad och nå samma skärgård.  Glöm bara inte att se till att kajaken som du bokar har en mittbrunn ifall du planerar att ta med barnen.
För fler tips om denna skärgård och dess öar se även inlägget om Fjällbacka-Grebbestad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar