Kaitum älv juni 2012

måndag 6 augusti 2012

Svartån 2012

2 timmar, 5/8

Så var det dags för att börja utforska Örebros stolthet, Svartån.  Detta gjordes med släkt och familj Katarina, Moa, Åsa, Melker, Alfons och Rasmus. Vi hyrde kanoterna smidigt på Hästhagen nedströms Karlslund. Hästhagen hyr ut både kanadensare och havskajaker. Vi paddlade nedströms i makligt tempo med barn i kanoterna. Paddelturen inleddes med regnskur så vi tog skydd i en trädtäckt liten sidobäck.

Turen gick både i fin natur, under en trafikerad E18 och i stadsmiljö. Vi hjälpte några fiskande killar med ett bottennapp. Barnen uppskattade paddlingen och arbetade på bra med sina paddlar.
Ån är också känd för de ständiga diskussionerna om hur Örebro kommun ska komma till rätta med den dåliga vattenkvaliteten. Tidigare har ån varit badbar. Men näringsämnen från jordbruk och typ tusen sångsvanar i Tysslingen, felkopplat avlopp i Adolfsberg med mera har gjort vattenkvaliteten låg. Vi får hoppas att Örebros arbete med kommer att bära frukt med en central badbrygga i framtiden.

Nästan tur vore det kul att testa ån med havskajak. Kanske en tur med lyft förbi Karlslund eller en tur längre nedströms mot sevärdheter som Frimis, Strömpis och Slottet. Med svärföräldrarnas hem som basecamp lär det bli fler turer på denna mysiga å.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar