Kaitum älv juni 2012

onsdag 16 juli 2014

Nya kajaker

Jag är glad över att kommit över två begagnade Prijon Yukon Expedition. Det är en cross-over-kajak som Prijon slutade tillverka 2012. Anledningen var för liten efterfrågan då inte så många paddlar strömmande vatten. Kajaken är gjord för olika typer av paddlingar. Den är en av få kajaker som du kan ta dig fram i forsar och längre älvturer och samtidigt få med dig mycket packning. Den är kortare (4.40 m) än en havskajak och inte lika snabb. Å andra sidan är den lättmanövrerad i strömmande vatten. Roder är nödvändigt för att enkelt styra den då den är kursinstabil.

Den har god lastkapacitet i två vattentäta skott på sammanlagt 150 l. Den rundade undersidan och den kraftiga platsen gör att den är förlåtande om man över stenar. Med denna kajak tänker jag kunna paddla många strömmande vatten i första hand i södra halvan av Sverige. Helt plötsligt ser jag fram emot turer på helger under höst och vår när vattenståndet är högre än under sommaren.

Jag fick inspiration till Yukon Expedition av Utebloggen som har bevisat hur tåliga denna kajak är. De släpar sina fulllastade kajaker i princip över fjäll i dagar. Klarar kajakerna detta i tur efter tur så klarar de mycket.
Länk till en tur med Utebloggarna:
http://utebloggen.wordpress.com/category/turer-vi-gjort/2008-tjaktjajakka-kaitumalven/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar