Kaitum älv juni 2012

torsdag 10 juli 2014

Örekilsälven (Dalsland/Bohuslän) juni 2014

3 dagar, 24-26 juni
15 km
0,25 m3/s vattenweb

Isläpp
Denna tur blev startskottet för företeelsen älvpaddling med barn. 8 barn, 4 pappor och 1 hund. Turen visade sig bli mer strapatsartad än vad vi väntat oss, eller som ett av barnen, 10 år, sa inledningsvis; Detta känns ju inte så barnvänligt. Så farligt var det dock inte och det blev ett lagom äventyr för vuxna och barn.

Eftersom Örekilsälven inte är någon etablerad kanotled fick vi reka lite noggrannare än vanligt. Efter kontakt med fiskevårdare i Gesäter, personal i naturreservatet Kynnefjäll och forumet Utsidan så samlade vi ihop en del tips. Vattenståndet i ån var rekordlågt och frågan som vi ställde oss var om den var paddelbar i juni. Det visade sig vara gränsfall. Enligt våra källor kunde sträckan Ed-Gesäter paddlas fram till mitten på april, dock en hel del fors och inget att rekommendera för barnfamiljer. Planen var att paddla från Gesäter till Gunnarsbo, strax ovan Kärnsjön. Nedströms Kärnsjön och fram till Gullmarsfjorden och havet finns ordentliga forsar och paddlas av forspaddlare. Det visade sig att vår plan fick revideras då vi inte ens kom halva den planerade vägen.

Träd över ån. Fram med sågen.
Vi släppte i en bit nedströms Gesäter (i Kolsäter). Det var svårt att komma nära ån men med hjälp av en man i Kolsäter kom vi åt hans hagar efter att elen stängts av. Vi kunde köra ner med bilarna och gå sista biten över hagarna. Det var riktigt varmt och svettigt. Ån omges huvudsakligen av branta lerbankar och det var inte lätt att finna ett ställa att sätta i. Sedan gled vi fram i en vacker dalgång men snart blev det för grunt. Delar av paddlingen fick vi kliva ur kanoterna och knuffa på. För barnen fanns det nog ett visst nöje i detta.

Detta var hela Örekilsälven
Första kampingplatsen var fin strax efter bron mellan Håfors och Borgen. Där hade vi ett ordentligt lyft då ån blev till en smal bäck. Vid denna tältplats fanns ett högt beläget vindskydd med fin utsikt. Morgonen efter när vi skulle iväg drog ett kraftigt åskväder in med regn och hagel. Vi gömde oss i vindskyddet en timme och läste i dagboken som vi fann.

Nästa tältplats fick vi leta efter. Eftersom ån rinner i en dalgång var det svårt att hitta plan yta. Åkanterna var leriga, höga och täckta med högt gräs. Till slut fann vi en betad hage som lågt högt över ån. Som tur var var djuren förpassade till grannhagen för tillfället. Dagen efter fiskade vi en del från kanoterna. Åns otillgänglighet gjorde att fiskbeståndet kändes orört. Gäddor nappade i var och varannan krök.
Andra tältplatsen

Vi tog upp kanoterna mellan Elseröd och Guröd på västra stranden. Ingen ideal plats med relativt nära vägen. Sammanfattningsvis var det en tur med utmaningar och charm. Att paddla ån vid högre vattenstånd hade varit bättre, kanske fram till början på juni. Det hade varit roligt att fortsätta till Gunnarsbo men det får bli nästa tur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar