Kaitum älv juni 2012

fredag 31 juli 2015

Flian (Skara) juli 2015

Herrtorps Qvarn
Herrtorps Qvarn till Marum
7 km, 1,5 h

Flian
Flian är en riktigt mysig och vacker å som passar fint för en dagstur/halvdag med familjen (även med små barn). Den avvattnar den berömda fågelsjön Hornborgasjön. Flian rinner ihop med Lidan som mynnar ut i Värnern vid Lidköping. Uppströms Hornborgasjön heter ån Slafsan eller Hornborgaån.

Vi började vid Herrtorps Qvarn som ligger 6 km nedströms Hornborgasjön. Här kan du hyra kanot (vi körde denna gång med egna) och paddla både uppströms i lugnt vatten och nedströms i mer strömmande vatten. På detta trevliga ställe kan du både bo, fika och äta. Vi började med en fika innan vi gav oss av.

Vi paddlade nedströms till Marums första kraftverk. Fortsätter du blir det en del lyft. Vi körde dessa 7 mycket fina, lummiga och trevliga km helt utan lyft. På ett ställe var en låg bro som vi precis kom under på högra sidan. Nedströms Herrtorps Qvarn blir det en del strömmande partier, vilket är roligt. Jag kan tänka mig att denna sträcka bitvis kan bara lite grund vid riktigt lågt vatten.Paddlar du nedströms behöver du dock lösa logistiken med tillbakatransporten då du inte kan paddla tillbaka. Denna transport kan du beställa av dem. Om du löser transporten själv (som vi gjorde) så går det en skogsväg på 5-6 km från Marum till Herrtorp. Den går bra med cykel eller tipp fots men inte tillåten för biltrafik. Med bil får du åka runt via E20.

Flian
Är du helt ovan paddlare eller med små barn kan uppströms vara ett bättre alternativ. Enligt Herrtorps Qvarn tar det sex timmar att paddla fram och tillbaka till Hornborgasjön. Inga lyft. Ska du paddla ut i Hornborgasjön så är det inte tillåtet 1/4-15/7 med hänsyn tagen till fåglarna.

En idé kan vara att göra turen till Hornborgasjön sista helgen i mars och titta på trandansen från vattnet. En annan tur som kanske skulle gå vore att denna sista helg i mars paddla Slafsan från ex Stenstorp, via Broddetorp, genom Hornborgasjön och avsluta i Herrtorps Qvarn.

Funderar du på hur det är att paddla med mindre barn, läs gärna till tidigare inlägg Paddla med barn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar