Kaitum älv juni 2012

tisdag 13 juni 2017

Löftaån (Kungsbacka)

2 km, 1 timme, 2017-06-11
4 m3/s vattenwebb vid utloppet i havet.
Film på YouTube

Denna å rinner genom Frillesås, 4 mil söder som Göteborg. Den är normalt inte paddelbar så här års men efter en regnig vecka tog vi chansen. Det var gott om vatten och ån var kul att paddla. Smal och fin ström hela tiden. Dessvärre blev det en kort tur.

Vi har inte paddlat ån tidigare och jag hittade heller ingen info om den som paddelvatten. Planen var att släppa i efter Håfors där det är ett fall. I denna by finns också ett sugdegsbageri, men det var inte öppet på söndagar. Vi hade svårt att hitta något ställe att släppa i kajakerna, Det var brant och mycket brännässlor. Med facit i hand skulle det nog ha gått att släppa i vid vägbron en knapp km nedströms Hårfors. Det var svårt att hitta en plats för bilen den och det var ganska brant.

Vi släppte i längre nedströms, ungefär 2 km uppströms Stuv, vid en liten bro. Där gick det fint att släppa i. I samband med att vi klev i så välte min son (9 år) i ån och vi fick byta om. Efter vi bytt om började ösregnet som kom att dominera eftermiddagen. Son två (11 år) var missnöjd över att ha bränt sig på brännässlor. Tuffa förutsättningar.

Efter 1 km kom vi till en liten fors som var delvis täkt av trädstam (se film ovan). Vi valde att dra förbi i snåren och brännässlorna. Detta hade inte varit ett problem ifall vi haft långbyxor med. Sedan paddlade vi på i ytterligare en knapp km tills dammen/fallet i Stuv. Där avslutade vi turen på grund av regnet.

Jag vill återvända till Löftaån men då kommer vi att starta i Stuv och köra till havet. Lokalbefolkningen trodde inte att det skulle vara några hinder på vägen till havet. För att köra ån bör nog vattnet vara över 1,5 m/s. Se vattenwebb ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar