Kaitum älv juni 2012

fredag 30 juni 2017

Nissan övre 2017 och 2018

9-åring i hans P&H Hammer
Södra Wood Unnefors här till Hammarsjön här.
33 km. 3 dagar. 27-29/6 2017
2,3 m3/s vid Norra Unnaryd och 28/4-29/4 2018 3,2 m3/s vid Norra Unnaryd vattenweb
Film på Youtube
Kanotuthyrning finns på Isaberg men troligtvis kör de inte upp kanoterna till dessa övre delar då de avråder pga träd i vägen samt ofta för lågt vatten.

Nissan är en lång å som sträcker sig från myrarna i Jönköpingstrakten och rinner ut i Halmstad 18 mil senare. Sträckan som vi körde ligger i de övre delarna, men inte de allra översta. Enligt mitt tycke är den övre halvan av ån trevligast då naturen är finast och det inte är några kraftverk som kräver långa lyft med kanotkärra. Denna del av ån kräver att det inte är för lågt vatten. De 2,3 m3/s som vi hade var lagom men hade det varit mindre hade det blivit mycket bottenskrap. Nu var strömmarna roliga för både barn och vuxna. På vår andra tur vid 3,2 m3/s kändes också vattenståndet lagom. Hade vattenståndet varit högre än så hade det varit farligt för barnen att passera alla nedfallna träd om strömmen varit stark. Att hamna på tvären med kajaken mot en stock kan vara läskigt. Jag skulle säga att 2-3,5 m3/s är ett bra vattenstånd om man paddlar med barn. Se länk för vattenmängden ovan. Vid detta vattenstånd går det också fint att passera under de flesta nedfallna träd.
Fikapaus längs Nissan

Ån var rolig att köra och naturen vacker. Starkt meandrande snirklar sig ån igenom de sandiga markerna och då och då kommer det små roliga strömmar. Inga större forsar förekom på denna sträcka.
Det är inte den bästa ån för att hitta tältplatser. I höjd med Vattlasjö låg ett vindskydd som kanske hade varit bra.

Roliga strömmar längs Nissan
Den andra tältplatsen hade vi det bekvämare då vi slog läger vid badplatsen i norra stranden på sjön Norra Gussjö. Fint bad, eldstad, toa. Därefter väntade 4,5 km sjöpaddling.

Kanoterna som vi använde på turen var två Prijon Yukon Expedition, tre P&H Hammer, en Hasle K-400 och en kanadensare. Vi var tre vuxna och fem barn (7-11 år) på den första turen och fyra vuxna och fem barn (3-12 år) på den andra turen. Sammanfattningsvis en bra barntur om de har viss rutin (kajak) eller sitter i kanadensare. Kör man kanadensare bör flödet inte vara under de 2,3 m3/s som vi hade.

Badstranden vid Norra Gussjö
Jag skulle gärna återvända till Nissan och paddla sträckan Ryd till Södra Wood som jag tror är både roligt strömmande och vacker. Troligtvis är det mer brötar i vägen ju längre upp man kommer då denna del paddlas sällen och röjes mindre. Den övre delen ligger också längre från vägen så jag tror att vildmarkskänslan ökar. Den kräver också ett högre vattenstånd så det får bli någon helg under vår eller höst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar